top of page
Inseminering med bakgrund.png

Provrörsbefruktning

Provrörsbefruktning (IVF) är en befruktning av ägget utanför kvinnans kropp. När ägget sedan är befruktat sätts det tillbaka in i kvinnans kropp.

Hur fungerar det?

Innan provrörsbefruktning får kvinnan en hormonell behandling. Detta för att ägglossningen ska ske. Genom att mäta hormonerna i kroppen och genom ultraljud kan man avgöra när äggen är som mest mogna. Äggen tas då ut från äggstockarna genom slidan. Samtidigt som äggen tas ut måste eventuell manlig partner ge ett spermaprov. Om det inte finns en manlig part utan är donerad sperma så tas denna ut ur frysen. Sedan injekteras spermierna in i äggen så att de befruktas utanför kvinnans kropp. När ett ägg är befruktat stoppas det tillbaka in i kvinnans livmoder via slidan. Kvinnan får en hormonell behandling som gör att ägget fastnar i livmodern.

 
Hur effektiv är metoden?

Chansen är högre för kvinnor under 35 år att lyckas med en provrörsbefruktning. Chanserna är också mycket högre om du har ett normalt BMI, alltså mellan 20-25.

 
Vart gör man en behandling?

För att göra en utredning ska man vända sig till en gynekologmottagning i första hand. Där tas beslutet för behandling och man remitteras då vidare till en fertilitetsklinik. Där läggs en individuell behandlingsplan. Behandlingen ser annorlunda ut beroende på vilka problemen är. Du får tre kostnadsfria provrörsbesök.

Fördelar
  • För infertila par, ska nyttan med IVF är enorma. Oavsett situationen kommer ett ägg förenas med en livskraftig spermie och föras in i kvinnans kropp. Förfaranden såsom intracytoplasmatisk spermie injektion (ICSI), biträdd kläckning, genetisk rådgivning och frysta embryon har alla möjliggjorts genom IVF.

  • Donerade spermier och ägg används ibland också, detta är en annan fördel om paret inte kan använda mannens spermier eller kvinnans ägg av någon anledning.

Nackdelar
  • För att få göra en provrörsbefruktning får du som kvinna inte vara äldre än 38-40 år (beroende på klinik).

  • Som man får du inte vara äldre än 56 år.

  • Kvinnor som blir befruktade genom provrörsbefruktning har en högre risk att drabbas av utomkvedshavandeskap. Detta är ett farligt tillstånd som innebär att ägget växer i äggledaren istället för i livmodern. Graviditeten måste då avbrytas.

bottom of page