top of page
Pessar

Pessar

  • Hormonfri

  • Varje gång du har sex

  • Skyddar inte mot könssjukdomar

Pessar är skålformad och är en barriärmetod. Du sätter själv in i slidan så att den täcker livmodertappen. Du måste även använda 

spermiehämmande gel som du har i pessaret och på dess kanter. Pessar sätts in vid varje samlag och tas sedan ut efter samlaget.  

Pessar livmoder

Pessaret sätts in i slidan innan samlag så att det täcker livmodertappen. Det är viktigt att komma ihåg att ta på spermiehämmande gel för att pessaret ska vara effektivt!

Hur fungerar pessar?

Pessaret förs in i slidan och ska täcka livmodertappen. Det bildar då en fysisk barriär som hindrar spermier från att nå livmodern. Pessar ska används tillsammans med en spermiehämmande gel (kallas även spermiehämmande medel och pessargel) för att öka säkerheten. Det finns två olika typer av pessar, vaginalpessar och cervixpessar. Vaginalpessaret är större och täcker en större yta vid livmodertappen, medan cervixpessaret är mindre och sitter direkt på livmodertappen. Det finns tre modeller av pessar: Milex Pessar - vaginalpessar, Femcap - cervixpessar och Caya pessar - vaginalpessar, alla är tillverkade i silikon. 

Hur effektivt är ett pessar?

Pessaret ska sättas in innan samlaget och sitta minst 6 timmar efteråt. Det ska dessutom användas tillsammans med spermiehämmande gel.

Pessar har ett Pearl Index på 6 vid perfekt användning och 12 vid typisk användning vilket motsvarar 88-94% i effektivitet. Du kan läsa mer om Pearl Index och jämföra metoder här

 

Hur fungerar Milex Pessar?

Milex Pessar är ett skålformat vaginalpessar med två nylon peggar på varsin sida så att den kan vikas ihop åt ena hållet men inte åt det andra. Pessaret finns i sex olika storlekar från 60 till 85 mm och ska provas ut hos barnmorska eller gynekolog. Innan Milex Pessar förs in i slidan ska den spermiehämmande gelen läggas i skålen och runt kanterna på pessaret. Sedan pressas kanterna ihop och pessaret förs in i slidan så att det sitter runt livmodertappen. Pessaret kan sitta inne i ett dygn och ska vara kvar minst sex timmar efter samlag. Du läsa mer om och köpa Milex Pessar här

Hur fungerar Femcap?

Femcap är ett cervixpessar som är runt och sätts på livmodertappen. Det är mindre än vaginalpessaren Milex och Caya. Cervixpessaret kan sitta inne längre än de andra två, upp till två dygn och i minst sex timmar efter senaste samlaget. Cervixpessar finns i tre olika storlekar och ska helst provas ut hos en barnmorska eller gynekolog.  

Milex Pessar

Milex pessar finns i 6 olika storlekar. 

Cervixpessar utan bakgrund.png

Femcap pessar finns i tre storlekar. 

Hur fungerar Caya Pessar?

Caya Pessar är precis om Milex Pessar, ett vaginalpessar, men har en annan form än Milex Pessar. Den är mer oval istället för rund. Den finns endast i en storlek och passar därför inte alla kvinnor, men många. Caya Pessaret kan sitta inne i ett dygn och skall vara kvar i minst sex timmar efter senaste samlaget. Caya Pessar bör provas ut hos barnmorska eller gynekolog för att säkerställa att det passar och så att det sitter rätt.

Cervixpessar_caya.png

Caya pessar finns i en storlek. 

Var kan jag hitta pessar?

Alla pessar bör prövas ut hos en barnmorska eller gynekolog för att säkerställa att det sitter rätt. Man bör redan när man ringer och beställer tid hos barnmorska eller gynekolog be att få komma till någon som har kunskap och kompetens när det gäller pessar. Fråga också om de har provset till pessarsorterna då det inte nödvändigtvis finns på alla kliniker.

Gemensamt med gynekologen eller barnmorskan kommer du sedan fram till vilken modell och storlek som är lämpligast. Man kan också få träna på att sätta in och ta ut pessaret, så man vet att man gör det rätt.

Vad är spermiehämmande gel?

Pessar ska används med spermiehämmande gel, (också kallat spermiehämmande medel eller pessargel), för att öka säkerheten för metoden. Den spermiehämmande gelen sätts på i samband med införandet av pessaret. Vid ytterligare samlag tillförs ytterligare spermiehämmande gel in i vaginan utan att pessaret tas ut emellan samlagen. 

Spermiehämmande gel går att köpa i Sverige och används idag istället för den tidigare spermiedödande krämen, som visade sig ha en hel del negativa biverkningar så som sveda och irritation. De moderna spermiehämmande gel saknar de negativa effekterna som spermiedödande medel hade men är lika effektiva och gynnar istället den naturligt sura miljön i slidan.

Hur fungerar spermiehämmande gel?

Spermiehämmande gel är baserad på bland annat mjölksyra och cellulosa och gör genom sin surhet och struktur att spermierna blir mindre rörliga och hindrar dem från att befrukta ägget. Den spermiehämmande gelen ska placeras på insidan av pessaret och runt kanterna. Vid ytterligare samlag ska ny spermiehämmande gel föras in i vaginas. Då ska pessaret inte tas ut. 

Var kan jag hitta spermiehämmande gel?

Spermiehämmande gel kan idag enbart köpas via internet i Sverige under varumärket Contragel Grön eller Caya gel, båda innehåller samma gel men Caya gel innehåller även en applikator. Båda gelerna kan köpas direkt från Solann AB här. Alternativt beställs det i samband med köp av pessar.

Fördelar
  • Hormonfritt vilket innebär att inga syntetiska hormoner tillförs som kan stora den naturliga menscykeln

  • Kan användas endast vid samlaget och behöver inte påverka livet utöver dessa tillfällen

Nackdelar
  • Skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar

  • Kräver viss planering

  • Risk att glömma att ta ut, eftersom den inte känns

  • Vissa män och kvinnor kan uppleva sveda av den spermiehämmande gelen

bottom of page