Pärlspiral_med_bakgrund.png

Pärlspiral

 • Hormonfri

 • Vart 5:e år

 • Skyddar inte mot könssjukdomar

Pärlspiralen är ett nytt hormonfritt preventivmedel som precis har kommit till Sverige, men som använts i andra länder i flera år. Pärlspiralen är ett långtidsverkande preventivmedel som du kan ha i upp till 5 år. Den verkar lokalt i livmodern genom utsöndring av kopparjoner som påverkar miljön inuti livmodern. Pärlspiralen är formad som en boll med pärlor av koppar. Den kan sättas in oavsett om du fött barn innan eller inte. 

livmoder med pärlspiral

Pärlspiralen sitter i livmodern och sätts in av en barnmorska eller gynekolog. 

Hur fungerar Pärlspiral?

Pärlspiralen sitter i livmodern där den verkar lokalt genom kopparpärlorna som utsöndrar kopparjoner. Dessa kopparjoner stör fertiliseringsprocessen i livmodern. Den begränsar spermiernas mobilitet och förhindrar spermier från att befrukta ägget. Den hindrar även ägget från att fästa i livmodern. 

Hur effektiv är Pärlspiral?

Pärlspiralen har ett Pearl Index på 0,6 vid perfekt användning och 0,8 vid typisk användning vilket motsvarar 99,2-99,4 i effektivitet. Du kan läsa mer om Pearl Index och jämföra metoder här

Var hittar jag Pärlspiral?

Om du vill sätta in en Pärlspiral ta kontakt med din

barnmorska eller gynekolog. Pärlspiralen är ny på

den svenska marknaden och det är därför inte säkert

att just din mottagning använder den än. Mer

information hittar du här, där kan du även få

hjälp att hitta en mottagning som sätter in Pärlspiraler. 

Pärlspiral

Pärlspiralen är boll-formad och har pärlor av koppar. 

Visste du?

Pärlspiralen går även att använda som ett akut preventivmedel. Istället för ett Akut P-piller (även kallat dagen-efter-piller) kan en pärlspiral sättas in inom 120 timmar (5 dygn) efter samlaget för att motverka en graviditet. Det ger ett 99 procentigt skydd och Pärlspiralen kan sedan sitta kvar och användas som preventivmedel för att undvika oönskade graviditeter. 

Fördelar
 • Kräver inte något av användaren efter insättning

 • Tillför inte några hormoner som stör eller förändrar menscykeln

 • Ett av de säkraste preventivmedlen som finns

 • Kvinnan har ett långvarigt skydd som när som helst kan avbrytas och kan då bli gravid direkt efter uttag

 • Är mindre och har en annan form än andra spiraler, och ska därför göra mindre ont 

Nackdelar
 • Man kan få rikligare och längre menstruationer, detta avtar dock ofta med tiden

 • Det finns en väldigt liten risk att Pärlspiralen helt eller delvis åker ut ur livmodern och vaginan 

 • Vid insättning finns det en väldigt liten risk att spiralen perforerar livmodern

 • Skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar

Vanliga frågor

Hur ofta måste jag komma ihåg pärlspiralen?


Pärlspiralen kan sitta i upp till 5 år.
​Är det hormoner i?


Nej. Pärlspiralen innehåller inga hormoner.
Hur och var sätter jag in en pärlspiral?


Pärlspiralen sätts in i livmodern av en barnmorska eller gynekolog. Barnmorskan eller gynekologen mäter din livmoder och för sedan in pärlspiralen genom ett införingsrör. Sedan dras röret ut, uttdragningstrådarna klipps av så att de slutar precis utanför livmodertappen. De används sedan när du ska ta ut pärlspiralen. Sedan kontrolleras det att pärlspiralen sitter på plats.
Hur tar jag ut pärlspiralen?


Pärlspiralen ska tas ut av en barnmorska eller gynekolog. Den tas ut med hjälp av uttagningstrådarna.
Gör det ont att sätta in den?


Formen på pärlspiralen ska göra att det gör mindre ont att sätta in, jämfört med andra spiraler. Dessutom har pärlspiralen det minsta införingsröret på marknaden. Det kan dock göra ont. Det varierar från person till person, hur ont man tycker att det gör.
Vilka biverkningar finns?


Efter insättningen kan menstruationerna bli rikligare och längre. Du kan även få lättare mellanblödningar. Dessa biverkningar brukar avta efter 2-3 månader när livmodern har vant sig vid pärlspiralen. Vissa tycker att det gör ont att sätta in pärlspiralen. Det varierar från person till person. I sällsynta fall kan pärlspiralen helt eller delvis åka ut ur livmodern och vaginan, så kallad expulsion, där kvinnor som inte varit gravida innan löper en något större risk.
Skyddar den mot sexuellt överförbara sjukdomar?


Nej, det gör den inte. Komplettera med manlig eller kvinnlig kondom för att skydda dig mot sexuellt överförbara sjukdomar!
Hur påverkas min mens?


När du har en pärlspiral påverkas inte din ägglossning så du får din mens som vanligt. Till en början kan du få rikligare och längre menstruationer. Detta brukar avta efter 2-3 månader.
Kan man ha pärlspiral även om man inte fött barn?


Ja, pärlspiralen passar även kvinnor som inte har fött barn.
Blir jag fertil direkt efter att jag tagit ut den?


Ja, direkt efter att du tagit ut pärlspiralen är du fertil igen.
Kan jag känna den?


​Nej, om den är placerad på rätt sätt känner du inte pärlspiralen. Om du skulle känna den måste du ta kontakt med din barnmorska eller gynekolog. Det du kan känna är uttagningstrådarna som sticker ut en bit utanför livmodertappen. Om du tycker att de stör dig, kan du be din barnmorska eller gynekolog korta ner dem.
Kan min partner känna den under samlag?


Nej, om den är placerad på rätt sätt ska din partner inte kunna känna pärlspiralen. Det som kan kännas är uttagningstrådarna som sitter en bit utanför livmodertappen. Om trådarna stör kan du be din barnmorska eller gynekolog korta ner dem.
Kan jag använda menskopp eller tampong?


Ja, du kan använda menskopp och du kan använda tampong. Kom ihåg att byta tampong ofta!
Kan pärlspiralen användas som akut preventivmedel?


Ja, pärlspiralen går även att använda som ett akut preventivmedel. Istället för ett Akut P-piller (även kallat dagen-efter-piller) kan en pärlspiral sättas in inom 120 timmar (5 dygn) efter samlaget för att motverka en graviditet. Det ger ett 99 procentigt skydd och pärlspiralen kan sedan sitta kvar och användas som preventivmedel för att undvika oönskade graviditeter.