
P-spruta
-
Hormonbaserad
-
Var 3:e månad
-
Skyddar inte mot könssjukdomar
En P-spruta är ett läkemedel för kvinnor. P-spruta injiceras hos barnmorska eller gynekolog ca var tredje månad. P-sprutan innehåller en hög dos av hormoner som gör att en graviditet försvåras.

P-sprutan injiceras av barnmorska eller gynekolog i armen eller skinkan ca var tredje månad.
Hur fungerar P-spruta?
Metoden går ut på att injicera ett syntetiskt hormon, progestin, som liknar gulkroppshormonet i kroppen. Progestinet ändrar menscykeln och försvårar på så sätt en graviditet. Injektionerna sker ca vart tredje månad och ger en samlad högre dos vid ett tillfälle.
Injektionen ges av en läkare eller barnmorska och ger ett skydd under alla tre månader. P-sprutan injiceras i armen eller skinkan. Den kan användas i samband med utlandsresa eller liknande, när andra alternativ av någon anledningen inte kan användas.
Hur effektiv är P-spruta?
P-spruta har ett Pearl Index på 0,2 vid perfekt användning och 6 vid typisk användning vilket motsvarar 94-99,8% i effektivitet. Du kan läsa mer om Pearl Index och jämföra metoder här.
Var kan jag hitta P-spruta?
En p-spruta är något som injiceras hos barnmorska eller gynekolog. Priset varierar beroende på ålder och vilket landsting du bor i.
Fördelar
-
När man tagit sprutan är man skyddad mot oönskad graviditet i tre månader.
-
Hormondosen i en P-spruta innehåller inte östrogen vilket vissa kvinnor behöver undvika
Nackdelar
-
Hormondosen är väldigt hög, mycket högre än andra hormonbaserade preventivmedel och kan leda till flera olika biverkningar.
-
Vanliga biverkningar som kan uppstå är huvudvärk, magbesvär, viktökning, nedstämdhet, minskad sexlust, illamående, akne, håravfall, oregelbundna blödningar och blödningsuppehåll
-
Efter en injektion kan det dröja upp till 18 månader innan ägglossningen kommer igång
-
P-sprutan rekommenderas inte till tjejer under 19 år då längre tids användning av P-spruta har visat negativa effekter på benmassan hos unga. Detta kan leda till benskörhet i framtiden.
-
Skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar