P-ring med bakgrund.png

P-ring

 • Hormonbaserad

 • Var 3:e vecka

 • Skyddar inte mot könssjukdomar

P-ring är ett läkemedelsbehandlat implantat för kvinnor som tillför hormoner till kroppen. Det är en ring som sätts in i slidan av kvinnan själv. Där sitter den i tre veckor, då tar kvinnan ut den och är utan en vecka och sätter sedan in en ny. Om du vill kan du justera när du ska blöda när du använder P-ring. 

p-ring-livmoder.png

P-ringen sitter i slidan och förs in själv.

Hur fungerar P-ring?

Metoden går ut på att tillföra kroppen en kombination av två olika syntetiska hormoner som tillsammans stänger av ägglossningen och därigenom även menscykeln. Ringen sätts in i slidan av kvinnan själv och avger en jämn dos av syntetiska hormoner kontinuerligt till kroppen. En P-ring ger en mindre hormontillförsel till kroppen än exempelvis kombinerade p-piller.

P-ringen är cirka 5 cm i diameter och sätts in i slidan där man har den i tre veckor. Därefter tar man ut den en vecka för att få en bortfallsblödning. Man sätter sedan in en ny. Om du vill undvika att blöda kan du sätta in en ny P-ring direkt. Du kan fortsätta sätta in en ny P-ring var tredje vecka för att fortsätta skjuta på blödningen tills du börjar blöda, om du börjar blöda ska du ta ut P-ringen och blöda klart. Om du sätter in flera P-ringar på rad kan du ofta efter 2-3 månader få mellanblödningar, då ska du ta ut P-ringen och blöd klart innan du sätter in en ny. 

 

P-ringen är inte en barriärmetod utan är till för att tillföra hormoner till kroppen. Den behöver därför inte sitta i under själva samlaget men behöver sitta på plats större delen av dygnet och får vara borttagen i max tre timmar per dygn för att fungera som en effektivt preventivmetod.

Hur effektiv är P-ring?

P-ringen har ett Pearl Index på 0,3 vid perfekt användning och 9 vid typisk användning vilket motsvarar 91-99,7% i effektivitet. Du kan läsa mer om Pearl Index och jämföra metoder här

Var hittar jag P-ring?

P-ring är receptbelagt och fås i samband med besök hos barnmorska eller gynekolog. Priset varierar beroende på ålder och vilket landsting du tillhör.

Visste du?

Det är jätteviktigt att du lämnar tillbaka använda P-ringar till apoteket. Du får inte slänga P-ringar i soporna. Det påverkar vår miljö och djuren i naturen.  

p-ring.png

Exempelbild. 

Fördelar
 • Mindre hormonerna jämfört med kombinerade p-piller, vilket gör att biverkningar är mindre

 • Den fungerar även vid magsjuka, till skillnad från piller man tar oralt

 • Du kan skjuta på bortfallsblödningen

 • Du behöver endast komma ihåg var tredje vecka

 • Blödningarna blir regelbundnare 

Nackdelar
 • P-ringen är hormonbaserad och är förknippade med flera vanliga biverkningar som vaginal svampinfektion, huvudvärk, nedstämdhet, viktuppgång, minskad sexlust, smärtsamma blödningar, akne, viktökning och cystor på äggstockarna. 

 • P-ringen skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar

 • Östrogenet i p-ringen ökar risken för blodpropp och skall därför ej användas av kvinnor som har familjemedlemmar eller nära släktingar som haft problem med blodproppar och/eller bröstcancer

 • Om du har migrän med aura ska du undvika p-ring

Vanliga frågor

Hur ofta måste jag komma ihåg P-ringen?


P-ringen byter du ut var tredje vecka. Den sitter inne i slidan i tre veckor, sedan tar du ut den och då får du mens. Efter en vecka sätter du in en ny P-ring som du låter sitta i tre veckor osv. Du kan också välja att sitta in en ny P-ring direkt och därmed hoppa över din mens.
​Är det hormoner i?


Ja, det är hormoner i. Det är dock mindre hormoner än i kombinerade P-piller.
Hur sätts P-ringen in?


Den sätter du in själv i slidan.
Vilka biverkningar finns?


Vanliga biverkningar som kan uppstå när du använder P-ring är: Vaginal svampinfektion Huvudvärk Nedstämdhet Minskad sexlust Smärtsamma menstruationer Akne Viktökning Ökar risken något för blodproppar Biverkningarna kan avta med tiden när kroppen har vant sig vid P-staven. Om du fortfarande mår dåligt efter 2-3 månader ska du kontakta din barnmorska eller gynekolog. Om du inte mår bra av din P-ring bör du ta ut den och hitta ett annat alternativ.
Skyddar den mot sexuellt överförbara sjukdomar?


Nej, det gör den inte. Komplettera med manlig eller kvinnlig kondom för att skydda dig mot sexuellt överförbara sjukdomar!
Hur påverkas min mens?


P-ringen gör att du inte har någon ägglossning och därför inte heller mens. När du tar ut P-ringen får du en bortfallsblödning som liknar mens. Du kan själv välja att skjuta på bortfallsblödningen om du vill det, men då kan du tillslut få mellanblödningar. Du ska då ta ut ringen och blöda klart innan du sätter in en ny.
Blir jag fertil direkt efter att jag tagit ut den?


Ja, du kan bli fertil direkt efter att du slutar använda P-ring. Det varierar dock från person till person. Ibland kan det ta ett tag innan du blir fertil igen och menstruationen kommer igång ordentligt. Det är vanligt att mensen kommer tillbaka efter 1-2 månader. För vissa blir mensen regelbunden direkt och för andra tar det flera månader.
Kan jag känna den?


Nej, du ska inte kunna känna den när den sitter på plats. Precis som du inte känner en tampong.
Kan jag skjuta på mensen?


Ja, du kan skjuta på den bortfallsblödning som liknar mens som du får genom att sätta in en ny P-ring direkt. Om du skjutit på blödningen flera gånger kan du få mellanblödningar. Ta då ut P-ringen och blöd klart. Sätt sedan in en ny.
Kan min partner känna den under samlag?


Ibland kan din partner känna P-ringen under samlag. Vissa märker den inte, andra störs inte av att känna den. Medan vissa störs av den. Det beror på din partner. Du kan ta ut P-ringen under samlag, då får den högst vara utanför kroppen i tre timmar.
Påverkar min P-ring miljön?


Ja, hormonerna i P-ringen kan påverka vår miljö. Till exempel påverkas fiskarna av hormonerna som finns i P-ringen. Det är därför jätteviktigt att du lämnar tillbaka använda P-ringar till apoteket! Du får inte slänga P-ringar i soporna!
Vilka hormoner innehåller P-ring?


P-ring innehåller två olika sorters hormoner. Östrogen och gestagen. Östrogenet är konstgjort och kallas etinylestradiol, det liknar kroppens eget östrogen. Gestagen liknar gulkroppshormonet.
Hur mycket hormoner innehåller P-ring?


Från P-ringen frisätts hormonerna gradvis under de tre veckor som den sitter inne. P-ringen innehåller 2700 mikrogram etinylestragiol och det är 15 mikrogram som frisätts per dygn.
Vad händer om jag glömmer att sätta in P-ringen?


P-ringen får vara utanför kroppen i högst tre timmar per dygn. Om du glömmer att sätta in den innan tre timmar gått eller om du glömmer att sätta in en ny efter att det gått sju dagar utan ring, är det inte säkert att du längre är skyddad mot graviditet. Den kommande veckan bör du skydda dig med exempelvis kondom. Om du har haft sex dagarna innan du glömt finns det en risk att du blivit gravid då sperminerna kan överleva i några dagar.