top of page
P-ring med bakgrund.png

P-ring

 • Hormonbaserad

 • Var 3:e vecka

 • Skyddar inte mot könssjukdomar

P-ring är ett läkemedelsbehandlat implantat för kvinnor som tillför hormoner till kroppen. Det är en ring som sätts in i slidan av kvinnan själv. Där sitter den i tre veckor, då tar kvinnan ut den och är utan en vecka och sätter sedan in en ny. Om du vill kan du justera när du ska blöda när du använder P-ring. 

p-ring-livmoder.png

P-ringen sitter i slidan och förs in själv.

Hur fungerar P-ring?

Metoden går ut på att tillföra kroppen en kombination av två olika syntetiska hormoner som tillsammans stänger av ägglossningen och därigenom även menscykeln. Ringen sätts in i slidan av kvinnan själv och avger en jämn dos av syntetiska hormoner kontinuerligt till kroppen. En P-ring ger en mindre hormontillförsel till kroppen än exempelvis kombinerade p-piller.

P-ringen är cirka 5 cm i diameter och sätts in i slidan där man har den i tre veckor. Därefter tar man ut den en vecka för att få en bortfallsblödning. Man sätter sedan in en ny. Om du vill undvika att blöda kan du sätta in en ny P-ring direkt. Du kan fortsätta sätta in en ny P-ring var tredje vecka för att fortsätta skjuta på blödningen tills du börjar blöda, om du börjar blöda ska du ta ut P-ringen och blöda klart. Om du sätter in flera P-ringar på rad kan du ofta efter 2-3 månader få mellanblödningar, då ska du ta ut P-ringen och blöd klart innan du sätter in en ny. 

 

P-ringen är inte en barriärmetod utan är till för att tillföra hormoner till kroppen. Den behöver därför inte sitta i under själva samlaget men behöver sitta på plats större delen av dygnet och får vara borttagen i max tre timmar per dygn för att fungera som en effektivt preventivmetod.

Hur effektiv är P-ring?

P-ringen har ett Pearl Index på 0,3 vid perfekt användning och 9 vid typisk användning vilket motsvarar 91-99,7% i effektivitet. Du kan läsa mer om Pearl Index och jämföra metoder här

Var hittar jag P-ring?

P-ring är receptbelagt och fås i samband med besök hos barnmorska eller gynekolog. Priset varierar beroende på ålder och vilket landsting du tillhör.

Visste du?

Det är jätteviktigt att du lämnar tillbaka använda P-ringar till apoteket. Du får inte slänga P-ringar i soporna. Det påverkar vår miljö och djuren i naturen.  

p-ring.png

Exempelbild. 

Fördelar
 • Mindre hormonerna jämfört med kombinerade p-piller, vilket gör att biverkningar är mindre

 • Den fungerar även vid magsjuka, till skillnad från piller man tar oralt

 • Du kan skjuta på bortfallsblödningen

 • Du behöver endast komma ihåg var tredje vecka

 • Blödningarna blir regelbundnare 

Nackdelar
 • P-ringen är hormonbaserad och är förknippade med flera vanliga biverkningar som vaginal svampinfektion, huvudvärk, nedstämdhet, viktuppgång, minskad sexlust, smärtsamma blödningar, akne, viktökning och cystor på äggstockarna. 

 • P-ringen skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar

 • Östrogenet i p-ringen ökar risken för blodpropp och skall därför ej användas av kvinnor som har familjemedlemmar eller nära släktingar som haft problem med blodproppar och/eller bröstcancer

 • Om du har migrän med aura ska du undvika p-ring

bottom of page