top of page
P-plåster_med_bakgrund.png

P-plåster

 • Hormonbaserad

 • Varje vecka

 • Skyddar inte mot könssjukdomar

P-plåster är ett läkemedelsbehandlat plåster för kvinnor. P-plåster sätts på en skyddad del av huden och ska sitta i en vecka. P-plåstret utsöndrar hormoner i en

jämn takt och byts därefter ut mot ett nytt. 

Tjej_med_P-plåster.png

P-plåstret ska sitta på en skyddad plats såsom överarmen, magen eller skinkan. Dock inte på brösten!

Hur fungerar P-plåster?

Metoden går ut på att tillföra kroppen en kombination av två olika syntetiska hormoner som tillsammans ändrar menscykeln och på så vis försvårar en graviditet. Hormondosen påverkar menscykeln och gör så att du inte får någon ägglossning. Detta förhindrar dig från att bli gravid. P-plåster används i tre veckor i rad och den fjärde veckan har man ett uppehåll. Under den veckan får du en bortfallsblödning som liknar mens. Det kan ta ett par dagar innan du börjar blöda och efter att en vecka har gått ska du sätta på ett nytt plåster, även om du fortfarande blöder. 

P-plåstret sätter du själv på en skyddad del av huden. Det kan till exempel sitta på överarmen, magen, skinkan. Det får dock inte på brösten! P-plåster lossnar sällan och du kan träna, duscha och sova som vanligt. Det är dock bra att varje dag ha som vana att kolla till så att P-plåstret sitter som det ska. 

Då P-plåster innehåller hormoner behöver kroppen vänja sig. Du kan därför uppleva biverkningar under den första tiden. Om biverkningarna fortfarande består efter ett par månader bör du byta till ett preventivmedel med mindre hormoner eller ett hormonfritt preventivmedel. 

Hur effektivt är P-plåster?

P-plåster har ett Pearl Index på 0,3 vid perfekt användning och 9 vid typisk användning vilket motsvarar 91-99,7% i effektivitet. Du kan läsa mer om Pearl Index och jämföra metoder här

Var kan jag hitta P-plåster?

Ett p-plåster är receptbelagt och skrivs ut av gynekolog eller barnmorska. Dessa kan sedan köpas antingen på ett vanligt apotek eller via certifierade apotek online. Priset beror på ålder och vilket landsting du tillhör.

Fördelar
 • Ger ofta minskad blödning vilket kan upplevas som positivt

 • Du behöver inte komma ihåg det varje dag

 • Om du vill kan du skjuta på dina bortfallsblödningar

Nackdelar
 • P-plåster är ett hormonbaserat preventivmedel som innehåller östrogen och är förknippade med flera vanliga biverkningar som vaginal svampinfektion, huvudvärk, nedstämdhet, viktuppgång och minskad sexlust, smärtsamma blödningar, akne, viktökning, cystor på äggstockarna och håravfall.

 • P-plåster är bara säkert om plåstret sitter på och byts ut varje vecka.

 • P-plåster skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar

 • Östrogenet i P-plåstret ökar risken för blodpropp och ska inte användas av kvinnor som har familjemedlemmar eller nära släktingar som haft problem med blodproppar och/eller bröstcancer.

 • Om du har migrän med aura ska du undvika P-plåster

bottom of page