P-piller med bakgrund rosa.png

Kombinerade P-piller

 • Hormonbaserad

 • Varje dag

 • Skyddar inte mot könssjukdomar

P-piller är ett läkemedel för kvinnor som du äter varje dag. P-piller tillför hormoner till kroppen som gör att en graviditet försvåras. Om du vill kan du reglera när du blöder när du äter P-piller. 

P-piller äter du dagligen.

Hur fungerar kombinerade P-piller?

Metoden går ut på att tillföra kroppen en kombination av två olika syntetiska hormoner, östrogen och gestagen, som liknar kroppens egna naturliga hormoner. Tillsammans ändrar de menscykeln och på så vis försvårar en graviditet. P-piller gör att man inte får någon ägglossning, vilket gör att du inte kan bli gravid. P-piller ska tas vid samma tidpunkt varje dag, annars kan det påverka skyddet mot att bli gravid. Samma sak gäller även om du kräks eller har diarré, då kan skyddet mot att bli gravid påverkas. Kroppen kan behöva vänjas vid att ta P-piller och man kan uppleva biverkningar. Om biverkningarna inte försvinner efter ett par månader behöver du antingen byta P-piller eller byta till ett annat preventivmedel med mindre eller utan hormoner.  

 

Kombinerade p-piller tas regelbundet varje dag. De första tre veckorna består doserna av en syntetisk hormonkombination. Den fjärde veckan består ofta av verkningslösa sockerpiller. Kombinationen av p-piller och sockerpiller distribueras på en karta som hjälper dig att hålla koll så att du inte glömmer ta ett piller. Genom ett dagligt intag av en tablett tillförs en jämn dos av hormoner kontinuerligt till kroppen.

En vanlig myt med P-piller är att du kan välja att hoppa över eller skjuta upp din menstruation. Det stämmer inte riktigt, utan ägglossning och menstruation stängs av helt och hållet när du äter P-piller. Den blödning som liknar mens som du får när du äter dina sockerpiller är en bortfallsblödning. Fortsätter du på en ny karta och struntar i sockertabletterna så kan du hoppa över bortfallsblödningen. Man brukar dock inte kunna hoppa över för många månader i rad, då kommer ofta en mellanblödning. Om du börjar blöda bör du sluta äta de hormonbaserade tabletterna och blöda klart. För att sedan börja på en ny karta när bortfallsblödningen är över. Om du precis börjat ta P-piller brukar man inte kunna hoppa över att blöda, då leder det ofta till att man får mellanblödningar. 

Hur effektivt är P-piller?

P-piller har ett Pearl Index på 0,3 vid perfekt användning och 9 vid typisk användning vilket motsvarar 91-99,7% i effektivitet. Du kan läsa mer om Pearl Index och jämföra metoder här

 

Effektiviteten baseras på att kvinnan tar P-pillertabletterna dagligen. Därför skiljer sig effektiviteten mycket mellan perfekt och typisk användning. Vid perfekt användning tar kvinnan P-pillret varje dag och följer instruktionerna noggrant, dvs tar det vid den tidpunkt eller det tidsintervall som anges i instruktionerna. Vid typisk användning kan kvinnan glömt ett P-piller, inte tagit det vid rätt tidpunkt/inom rätt tidsintervall, kräkts eller liknande.  

Var kan jag hitta P-piller?

P-piller är receptbelagda och skrivs ut av gynekolog eller barnmorska. Dessa kan sedan köpas antingen på ett vanligt apotek eller via certifierade apotek online. Priset beror på ålder och vilket landsting du tillhör.

piller utan bakgrund.png

Exempelbild. 

Fördelar
 • Ger ofta möjlighet att reglera när man blöder, vilket för många upplevs som positivt

Nackdelar
 • Skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar

 • P-piller är hormonbaserade och är förknippade med flera vanliga biverkningar såsom huvudvärk, svullnad, nedstämdhet, viktuppgång och minskad sexlust

 • Är bara säkert om tabletterna tas dagligen

 • Östrogenet i kombinerade p-piller ökar risken för blodpropp och ska inte användas av kvinnor som har familjemedlemmar eller nära släktingar som haft problem med blodproppar och/eller bröstcancer

 • Om du har migrän med aura ska du undvika p-piller

Vanliga frågor

Hur ofta måste jag komma ihåg P-piller?


P-piller måste du komma ihåg varje dag. Missar du ett P-piller finns det risk för att bli gravid.
​Är det hormoner i?


Ja, det är hormoner i.
Vilka biverkningar finns?


Biverkningar som kan uppstå om du äter P-piller är:

 • Spända bröst
 • Småblödningar
 • Illamående
 • Huvudvärk
 • Akne
 • Nedstämdhet
 • Minskad sexlust
Biverkningarna kan avta med tiden när kroppen har vant sig vid att äta P-piller. Om du fortfarande mår dåligt efter 2-3 månader ska du kontakta din barnmorska eller gynekolog. Om du inte mår bra av att äta P-piller bör du sluta äta dem och hitta ett annat alternativ.
Skyddar den mot sexuellt överförbara sjukdomar?


Nej, det gör den inte. Komplettera med manlig eller kvinnlig kondom för att skydda dig mot sexuellt överförbara sjukdomar!
Hur påverkas min mens?


P-piller gör så att du inte får någon ägglossning och inte heller någon mens. Du får dock en blödning som är en bortfallsblödning. Om du äter P-piller i tre veckor och sedan har ett uppehåll i en vecka får du alltså en bortfallsblödning som liknar mens. Vissa blöder mindre än det brukar göra i vanliga fall. Du kan även välja att skjuta på din blödning genom att fortsätta på nästa karta.
Blir jag fertil direkt efter att jag slutar äta P-piller?


Ja, du kan bli fertil direkt efter att du slutar använda P-piller. Det varierar dock från person till person. Ibland kan det ta ett tag innan du blir fertil igen, för att det kan ta tid innan ägglossning och menstruationen kommer igång ordentligt.
Hur påverkas miljön?


När du äter P-piller kissar du ut hormoner. Dessa kan hamna i våra vatten och påverkar till exempel fiskarna. Om du vill ha ett miljövänligare alternativ kan du välja ett preventivmedel utan hormoner.
Kan jag skjuta på mensen?


Ja, du kan skjuta på den bortfallsblödning som liknar mens genom börja på nästa karta istället för att ha uppehåll. Om du fortsätter att skjuta på blödningen i flera månader kan du tillslut få mellanblödningar.
Hur mycket hormoner innehåller P-piller?


Olika P-piller innehåller olika mycket hormoner. De kan innehålla olika mängd östrogen och olika gestagener. Äldre gestagener brukar ibland kallas andra generationens gesagener, medan de nyare brukar kallas tredje generationens gestagener. En del P-piller innehåller mellan 30-40 mikrogram etinylestradiol (konstgjort östrogen), och andra generationens gestagener. Nyare P-piller innehåller ofta lägre doser östrogen, 20-30 mikrogram etinylestradiol eller naturligt estradiol (naturligt östrogen) och tredje generationens gestagen.
Vilka hormoner innehåller P-piller?


P-piller kallas även kombinerade P-piller, just för att de innehåller två olika sorters hormoner. Det första hormonet är östrogen. Det är oftast konstgjort östrogen som kallas etinylestradiol, och det liknar kroppens eget östrogen. Några P-piller innehåller naturligt östrogen, som kallas estradiol. Det andra hormonet är ett så kallat gestagen, detta liknar kroppens eget gulkroppshormon.
Innehåller varje tablett samma mängd hormoner?


Det beror på vilken sort du har. Det finns nämliga två olika typer av P-piller: manofasiska och sekvenspreparat. Manofasiska P-piller har samma mängd östrogen och gestagen i varje tablett. Sekvenspreparaten varierar mängden östrogen och gestagen i olika kombinationer i tabletterna. Detta visas på kartan genom att tabletterna är i olika färger. Den totala mängden gestagen i sekvenspreparaten är ofta mindre. Detta kan vara till fördel för de som har problem med biverkningar. Eftersom mängden hormon är olika så är det vikitigt att ta tabletterna i rätt ordning. Det är svårt att skjuta på bortfallsblödningen med denna typ av P-piller.
Vad händer om jag glömmer att ta ett P-piller?


Det beror på vart du är på kartan, vilken sort du äter och om du skjutit på mensen och ätit flera kartor efter varandra. Kom ihåg att det kan gälla olika beroende på vilken sort du äter. Därför gäller inte följande råd för alla sorter! Läs på bipacksedeln och kontakta din barnmorska eller gynekolog för att vara säker på vad du ska göra. Om det inte hunnit gå mer än 36 timmar mellan två P-piller är du fortfarande skyddad. Ta då den missade tabletten så fort du kommer på det. Om det är samtidigt som du egentligen ska ta nästa tablett, ta båda samtidigt. Om du är på den första veckan ska du ta den missade tabletten så fort som möjligt, även om det gått så lång tid att det är dags för nästa tablett, då tar du dem samtidigt. Du bör skydda dig under kommande vecka med exempelvis kondom, för att vara skyddad mot graviditet. Om du har haft sex de senaste dagarna är det inte säkert att du är skyddad mot graviditet. Då kan du behöva ta ett Akut P-piller. Om du ätit ihop flera kartor är du fortfarande skyddad och kan istället börja ta sockertabletter. Då räknar du dagen du glömt som första dagen du äter sockerpiller. När det gått 4-7 dagar, beroende på vilken sort du äter, börjar du på en ny karta. Om du är på den andra veckan ska du ta den missade tabletten så fort som möjligt, även om det gått så lång tid att det är dags för nästa tablett, då tar du dem samtidigt. Om du är på den tredje veckan ska du antingen äta ihop två kartor eller börja med sockerpiller. Väljer du att äta ihop två kartor ska du ta den missade tabletten så fort som möjligt, även om det gått så lång tid att det är dags för nästa tablett, då tar du dem samtidigt. När alla tabletter med hormoner är slut, börjar du direkt på en ny karta. Du struntar alltså i sockerpillrena på denna karta. Väljer du istället att börja med sockerpiller räknar du den glömda tabletten som det första sockerpillret. När du ätit sockerpiller i 4-7 dagar, beroende på vilket sort du äter, börjar du på en ny karta. Kom ihåg! Det kan gälla olika för olika sorters P-piller. Dessa råd går inte att appplicera på alla sorter! Exempelvis gäller inte dessa råd för Qlaira och Zoely. Läs på bipacksedeln eller ta kontakt med din barnmorska eller gynekolog för att vara säker på vad du ska göra.