top of page
P-piller med bakgrund rosa.png

Kombinerade P-piller

  • Hormonbaserad

  • Varje dag

  • Skyddar inte mot könssjukdomar

P-piller är ett läkemedel för kvinnor som du äter varje dag. P-piller tillför hormoner till kroppen som gör att en graviditet försvåras. Om du vill kan du reglera när du blöder när du äter P-piller. 

P-piller äter du dagligen.

Hur fungerar kombinerade P-piller?

Metoden går ut på att tillföra kroppen en kombination av två olika syntetiska hormoner, östrogen och gestagen, som liknar kroppens egna naturliga hormoner. Tillsammans ändrar de menscykeln och på så vis försvårar en graviditet. P-piller gör att man inte får någon ägglossning, vilket gör att du inte kan bli gravid. P-piller ska tas vid samma tidpunkt varje dag, annars kan det påverka skyddet mot att bli gravid. Samma sak gäller även om du kräks eller har diarré, då kan skyddet mot att bli gravid påverkas. Kroppen kan behöva vänjas vid att ta P-piller och man kan uppleva biverkningar. Om biverkningarna inte försvinner efter ett par månader behöver du antingen byta P-piller eller byta till ett annat preventivmedel med mindre eller utan hormoner.  

 

Kombinerade p-piller tas regelbundet varje dag. De första tre veckorna består doserna av en syntetisk hormonkombination. Den fjärde veckan består ofta av verkningslösa sockerpiller. Kombinationen av p-piller och sockerpiller distribueras på en karta som hjälper dig att hålla koll så att du inte glömmer ta ett piller. Genom ett dagligt intag av en tablett tillförs en jämn dos av hormoner kontinuerligt till kroppen.

En vanlig myt med P-piller är att du kan välja att hoppa över eller skjuta upp din menstruation. Det stämmer inte riktigt, utan ägglossning och menstruation stängs av helt och hållet när du äter P-piller. Den blödning som liknar mens som du får när du äter dina sockerpiller är en bortfallsblödning. Fortsätter du på en ny karta och struntar i sockertabletterna så kan du hoppa över bortfallsblödningen. Man brukar dock inte kunna hoppa över för många månader i rad, då kommer ofta en mellanblödning. Om du börjar blöda bör du sluta äta de hormonbaserade tabletterna och blöda klart. För att sedan börja på en ny karta när bortfallsblödningen är över. Om du precis börjat ta P-piller brukar man inte kunna hoppa över att blöda, då leder det ofta till att man får mellanblödningar. 

Hur effektivt är P-piller?

P-piller har ett Pearl Index på 0,3 vid perfekt användning och 9 vid typisk användning vilket motsvarar 91-99,7% i effektivitet. Du kan läsa mer om Pearl Index och jämföra metoder här

 

Effektiviteten baseras på att kvinnan tar P-pillertabletterna dagligen. Därför skiljer sig effektiviteten mycket mellan perfekt och typisk användning. Vid perfekt användning tar kvinnan P-pillret varje dag och följer instruktionerna noggrant, dvs tar det vid den tidpunkt eller det tidsintervall som anges i instruktionerna. Vid typisk användning kan kvinnan glömt ett P-piller, inte tagit det vid rätt tidpunkt/inom rätt tidsintervall, kräkts eller liknande.  

Var kan jag hitta P-piller?

P-piller är receptbelagda och skrivs ut av gynekolog eller barnmorska. Dessa kan sedan köpas antingen på ett vanligt apotek eller via certifierade apotek online. Priset beror på ålder och vilket landsting du tillhör.

piller utan bakgrund.png

Exempelbild. 

Fördelar
  • Ger ofta möjlighet att reglera när man blöder, vilket för många upplevs som positivt

Nackdelar
  • Skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar

  • P-piller är hormonbaserade och är förknippade med flera vanliga biverkningar såsom huvudvärk, svullnad, nedstämdhet, viktuppgång och minskad sexlust

  • Är bara säkert om tabletterna tas dagligen

  • Östrogenet i kombinerade p-piller ökar risken för blodpropp och ska inte användas av kvinnor som har familjemedlemmar eller nära släktingar som haft problem med blodproppar och/eller bröstcancer

  • Om du har migrän med aura ska du undvika p-piller

bottom of page