
P-piller
-
Hormonbaserad
-
Varje dag
-
Skyddar inte mot könssjukdomar
P-piller är ett läkemedel för kvinnor som du äter varje dag. P-piller tillför hormoner till kroppen som gör att en graviditet försvåras. Om du vill kan du reglera när du blöder när du äter P-piller.
P-piller äter du dagligen.
Hur fungerar kombinerade P-piller?
Metoden går ut på att tillföra kroppen en kombination av två olika syntetiska hormoner, östrogen och gestagen, som liknar kroppens egna naturliga hormoner. Tillsammans ändrar de menscykeln och på så vis försvårar en graviditet. P-piller gör att man inte får någon ägglossning, vilket gör att du inte kan bli gravid. P-piller ska tas vid samma tidpunkt varje dag, annars kan det påverka skyddet mot att bli gravid. Samma sak gäller även om du kräks eller har diarré, då kan skyddet mot att bli gravid påverkas. Kroppen kan behöva vänjas vid att ta P-piller och man kan uppleva biverkningar. Om biverkningarna inte försvinner efter ett par månader behöver du antingen byta P-piller eller byta till ett annat preventivmedel med mindre eller utan hormoner.
Kombinerade p-piller tas regelbundet varje dag. De första tre veckorna består doserna av en syntetisk hormonkombination. Den fjärde veckan består ofta av verkningslösa sockerpiller. Kombinationen av p-piller och sockerpiller distribueras på en karta som hjälper dig att hålla koll så att du inte glömmer ta ett piller. Genom ett dagligt intag av en tablett tillförs en jämn dos av hormoner kontinuerligt till kroppen.
En vanlig myt med P-piller är att du kan välja att hoppa över eller skjuta upp din menstruation. Det stämmer inte riktigt, utan ägglossning och menstruation stängs av helt och hållet när du äter P-piller. Den blödning som liknar mens som du får när du äter dina sockerpiller är en bortfallsblödning. Fortsätter du på en ny karta och struntar i sockertabletterna så kan du hoppa över bortfallsblödningen. Man brukar dock inte kunna hoppa över för många månader i rad, då kommer ofta en mellanblödning. Om du börjar blöda bör du sluta äta de hormonbaserade tabletterna och blöda klart. För att sedan börja på en ny karta när bortfallsblödningen är över. Om du precis börjat ta P-piller brukar man inte kunna hoppa över att blöda, då leder det ofta till att man får mellanblödningar.
Hur effektivt är P-piller?
P-piller har ett Pearl Index på 0,3 vid perfekt användning och 9 vid typisk användning vilket motsvarar 91-99,7% i effektivitet. Du kan läsa mer om Pearl Index och jämföra metoder här.
Effektiviteten baseras på att kvinnan tar P-pillertabletterna dagligen. Därför skiljer sig effektiviteten mycket mellan perfekt och typisk användning. Vid perfekt användning tar kvinnan P-pillret varje dag och följer instruktionerna noggrant, dvs tar det vid den tidpunkt eller det tidsintervall som anges i instruktionera. Vid typisk användning kan kvinnan glömt ett P-piller, inte tagit det vid rätt tidpunkt/inom rätt tidsintervall, kräkts eller liknande.
Var kan jag hitta P-piller?
P-piller är receptbelagda och skrivs ut av gynekolog eller barnmorska. Dessa kan sedan köpas antingen på ett vanligt apotek eller via certifierade apotek online. Priset beror på ålder och vilket landsting du tillhör.

Exempelbild.
Fördelar
-
Ger ofta möjlighet att reglera när man blöder, vilket för många upplevs som positivt
Nackdelar
-
Skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar
-
P-piller är hormonbaserade och är förknippade med flera vanliga biverkningar såsom huvudvärk, svullnad, nedstämdhet, viktuppgång och minskad sexlust
-
Är bara säkert om tabletterna tas dagligen
-
Östrogenet i kombinerade p-piller ökar risken för blodpropp och ska inte användas av kvinnor som har familjemedlemmar eller nära släktingar som haft problem med blodproppar och/eller bröstcancer
-
Om du har migrän med aura ska du undvika p-piller
Vanliga frågor
Hur ofta måste jag komma ihåg P-piller?
P-piller måste du komma ihåg varje dag. Missar du ett P-piller finns det risk för att bli gravid.
Är det hormoner i?
Vilka biverkningar finns?
Illamående
Huvudvärk
Akne
Nedstämdhet
Minskad sexlust
Skyddar den mot sexuellt överförbara sjukdomar?
Hur påverkas min mens?
P-piller gör så att du inte får någon ägglossning och inte heller någon mens. Du får dock en blödning som är en bortfallsblödning. Om du äter P-piller i tre veckor och sedan har ett uppehåll i en vecka får du alltså en bortfallsblödning som liknar mens. Vissa blöder mindre än det brukar göra i vanliga fall. Du kan även välja att skjuta på din blödning genom att fortsätta på nästa karta.
Blir jag fertil direkt efter att jag slutar äta P-piller?
Hur påverkas miljön?
När du äter P-piller kissar du ut hormoner. Dessa kan hamna i våra vatten och påverkar till exempel fiskarna. Om du vill ha ett miljövänligare alternativ kan du välja ett preventivmedel utan hormoner.
Kan jag skjuta på mensen?
Ja, du kan skjuta på den bortfallsblödning som liknar mens genom börja på nästa karta istället för att ha uppehåll. Om du fortsätter att skjuta på blödningen i flera månader kan du tillslut få mellanblödningar.
Hur mycket hormoner innehåller P-piller?
Olika P-piller innehåller olika mycket hormoner. De kan innehålla olika mängd östrogen och olika gestagener. Äldre gestagener brukar ibland kallas andra generationens gesagener, medan de nyare brukar kallas tredje generationens gestagener.
Vilka hormoner innehåller P-piller?
P-piller kallas även kombinerade P-piller, just för att de innehåller två olika sorters hormoner. Det första hormonet är östrogen. Det är oftast konstgjort östrogen som kallas etinylestradiol, och det liknar kroppens eget östrogen. Några P-piller innehåller naturligt östrogen, som kallas estradiol. Det andra hormonet är ett så kallat gestagen, detta liknar kroppens eget gulkroppshormon.
Innehåller varje tablett samma mängd hormoner?
Det beror på vilken sort du har. Det finns nämliga två olika typer av P-piller: manofasiska och sekvenspreparat.
Vad händer om jag glömmer att ta ett P-piller?
Det beror på vart du är på kartan, vilken sort du äter och om du skjutit på mensen och ätit flera kartor efter varandra. Kom ihåg att det kan gälla olika beroende på vilken sort du äter. Därför gäller inte följande råd för alla sorter! Läs på bipacksedeln och kontakta din barnmorska eller gynekolog för att vara säker på vad du ska göra.