top of page
p-appar

P-appar

  • Hormonfri

  • Varje dag

  • Skyddar inte mot könssjukdomar

En P-app är ett hormonfritt analysverktyg som använder uppgifter om menstruation, vaginalsekret, ägglossning och basaltemperatur för att identifiera kvinnans fertila dagar under menscykeln. P-appar kan användas både för att undvika graviditet och för att bli gravid, genom att man får reda på när man har ägglossning.

Kalender.png

P-appar kartlägger vilka dagar du är fertil. Då måste du skydda dig med t.ex. kondom eller pessar för att undvika en oönskad graviditet. 

Hur fungerar P-appar?

Det finns olika typer av p-appar. Vissa används enbart för att egenhändigt journalföra olika parametrar medan andra p-appar använder en kombination av dagliga temperaturvärden samt information om menstruation och ägglossning för att med en algoritm analysera vilka dagar kvinnan är fertil. Under icke fertila dagar kan en kvinna inte bli gravid. Under fertila dagar ska användaren avstå från samlag alternativt komplettera med ett preventivmedel såsom kondom eller pessar för att undvika en graviditet. Vill användaren däremot bli gravid är det under de fertila dagarna samlag bör ske. Eftersom p-appar baseras på naturliga tillstånd i kroppen finns inga biverkningar.

En befruktning kan endast ske under det dygn då ägglossningen inträffar vilket sker en gång under varje menscykel. Dagen för ägglossning kan variera från månad till månad. Mannens spermier överleva mellan tre till fem dygn i kroppen. Sammantaget kan alltså en kvinna bli gravid under sex dygn per menscykel. Under menscykeln varierar hormonnivåerna i kroppen vilket påverkar vilotemperaturen i kroppen, den så kallade basaltemperaturen. Den följer en unik kurva för varje kvinna och temperaturen höjs bland annat i samband med ägglossning med upp till 0,5 grader Celsius. Före ägglossning befinner man sig i den så kallade låga fasen och efter ägglossning förblir kroppstemperaturen förhöjd under ytterligare en tid fram till nästa menstruation, vilket sammanfattar den höga fasen. 

 

Genom daglig mätning av basaltemperaturen kan menscykeln kartläggas och tillsammans med andra parametrar, såsom vaginalsekret, mens och ägglossning kan användaren bilda sig en uppfattning om vilka dagar man är fertila och inte. Beroende på p-appens utformning sker analysen på olika sätt. I p-appar som endast fungerar som en journal kan användaren exempelvis lägga in temperaturvärden, mensdagar samt annan relevant information för att själv göra en analys och en bedömning av fertila och icke fertila dagar. För p-appar med en analysfunktion behöver användaren endast registrera mensdagar samt dagliga temperaturvärden. Därefter får användaren ett tillförlitligt och individuellt fertilitetsresultat för varje kalenderdag. Om syftet med p-appen är att den ska användas som preventivmetod är det viktigt att verifiera att appen har certifierats som sådan. Det är även viktigt att avstå från samlag under fertila dagar eller använda ett preventivmedel såsom kondom eller pessar under samlag.  

Hur effektiv är metoden?

Effektiviteten varierar mellan olika P-appar. Det finns alternativ med kliniska studier som har uppmätt ett Pearl Index

 

Du kan läsa mer om vad Pearl Index är och jämföra metoder här

Var kan jag hitta P-appar?

P-appar finns att ladda ner i din mobil. Beroende på vilken P-app du använder, kan du behöva komplettera med en termometer. 

p-appar exempel

Exempelbild. 

Fördelar
  • Hormonfri metod utan biverkningar

  • Bra hjälpmedel för att förstå sin kropp bättre 

Nackdelar
  • P-appar skyddar inte mot graviditet i sig utan fungerar snarare som ett hjälpmedel för att ta reda på när man är fertil

  • P-appar har ifrågasatts av läkare

  • Skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar

bottom of page