top of page
P-piller_med_bakgrund_blå.png

Minipiller

  • Hormonbaserad

  • Varje dag

  • Skyddar inte mot könssjukdomar

Minipiller är ett läkemedel för kvinnor som du äter varje dag. Minipiller tillför hormoner till kroppen som försvårar en graviditet. Till skillnad från P-piller, innehåller minipiller bara hormonet gestagen. Minipiller innehåller mindre hormoner än P-piller och det är därför viktigare att minipillret tas vid samma tidpunkt varje dag.

Minipiller äter du dagligen. 

Hur fungerar minipiller?

Metoden går ut på att tillföra kroppen ett syntetiskt hormon, progestin, som ändrar menscykeln och på så vis försvårar en graviditet. Minipiller gör att sekretet i livmodern blir segt och försvårar på så sätt för spermierna att befrukta ägget. Slemhinnan i livmodern blir även tunn vilket gör att ett befruktat ägg inte kan tas emot. Genom ett dagligt intag av en tablett tillförs en jämn dos av hormoner kontinuerligt till kroppen. Minipiller innehåller en lägre dos hormoner än P-piller och behöver därför tas vid samma tidpunkt varje dag för att vara effektivt, helst inom ett intervall av tre timmar. 

Om du äter minipiller förändras menstruationen. Det kan göra att du får en oregelbunden mens där du blöder oftare, mer sällan och ibland inte alls. 

Kroppen behöver vänja sig vid att du äter minipiller och man kan uppleva olika sorters biverkningar. Om biverkningarna inte försvunnit inom ett par månader bör du byta till ett hormonfritt preventivmedel. 

Om du kräks eller får diarré kan det påverka skyddet mot att bli gravid. 

Om du glömmer att ta en tablett ska du ta en så fort du kommer på det. Hur lång tid det får gå beror på vilken sorts minipiller du använder. Beroende på hur lång tid som gått kan påverka hur effektivt minipillret skyddar mot graviditet. Om det gått för lång tid innan du kommer på att du glömt ta en tablett tar det sju dagar innan du är skyddad mot graviditet igen. 

Hur effektivt är minipiller?

Minipiller har ett Pearl Index på 1,1 vid perfekt användning och >9 vilket motsvarar >91-98,9% i effektivitet. Du kan läsa mer om Pearl Index och jämföra metoder här

 

Effektiviteten baseras på att kvinnan tar minipiller-tabletterna dagligen och vid samma tidpunkt. Därför skiljer sig effektiviteten mycket mellan perfekt och typisk användning. Vid perfekt användning tar kvinnan minipillret varje dag och följer instruktionerna noggrant, dvs tar det vid den tidpunkt eller det tidsintervall som anges i instruktionera. Vid typisk användning kan kvinnan glömt ett minipiller, inte tagit det vid rätt tidpunkt/inom rätt tidsintervall, kräkts eller liknande.  

Var hittar jag minipiller?

Minipiller är receptbelagt och något du kan få utskrivet i samråd med gynekolog eller barnmorska. Pris beror på ålder och vilket landsting du tillhör.

piller utan bakgrund.png

Exempelbild. 

Fördelar
  • Minipiller innehåller inte hormonet östrogen som andra hormonbaserade, orala läkemedel gör. Detta kan minimera vanliga biverkningar och även fungera för kvinnor som skall undvika just östrogen.

Nackdelar
  • Även om hormonhalten är låg är minipiller ändå hormonbaserad och personer med känslighet för hormontillförsel kan fortfarande uppleva biverkningar kopplade till syntetiska hormoner

  • Vanlig biverkningar som kan uppstå är vaginal svampinfektion, huvudvärk, nedstämdhet, minskad sexlust, oregelbundna blödningar, smärtsamma menstruationer, akne, ökad aptit, viktökning, cystor på äggstockarna och håravfall.

  • Måste intas regelbundet och vid samma tidpunkt dagligen för att vara effektivt

  • Skyddar inte mot sexuellt överförbara könssjukdomar

bottom of page