top of page
Kvinnlig kondom med bakgrund.png

Kvinnlig kondom

  • Hormonfri

  • Varje gång du har sex

  • Skyddar mot könssjukdomar

Kvinnlig kondom, även kallad femidom, är en plastkondom som förs in i slidan, eller analöppningen, innan samlag. Den är ett alternativ till manlig kondom. Den kvinnliga kondomen liknar en manlig kondom, men är mycket större och har ringar i båda ändarna. Den skyddar både mot oönskade graviditeter och mot sexuellt överförbara sjukdomar. 

Livmoder kvinnlig kondom.png

Ring längst in i slidan, som håller kondomen öppen

Ring som lämnas utanför slidans öppning

Hur fungerar kvinnlig kondom?

Kvinnlig kondom är en barriärmetod som gör att penis inte kommer i kontakt med slidan och på så sätt skyddar den mot både oönskade graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar. Den är större än en manlig kondom och har en ring i varje ände. Den ena ringen är mindre än den andra. Den kvinnliga kondomen förs in i slidan så långt det går. Den inre ringen håller kondomen öppen, medan den yttre ringen stannar utanför slidan. Efter samlag tas kondomen ut och slängs, använd inte kondomen flera gånger. Den kvinnliga kondomen ska inte användas tillsammans med manlig kondom då friktionen emellan dem riskerar att ta sönder båda två.

Hur effektiv är kvinnlig kondom? 

Den kvinnliga kondomen är den enda produkten en kvinna kan använda för att effektivt hindra sexuellt överförbara sjukdomar. Den skyddar även mot graviditet. Det finns inga officiella uppgifter om den kvinnliga kondomens effektivitet, dock har kondomer generellt hög effektivitet vid perfekt användning. Statistiken vid typisk användning sämre då det vid typisk användning finns risk att glömma använda preventivmedlet.

 

Kvinnlig kondom har ett Pearl Index på 2 vid perfekt användning och 18 vid typisk användning vilket motsvarar 82-98% i effektivitet. Du kan läsa mer om Pearl Index och jämföra metoder här

Var kan jag hitta kvinnlig kondom?

Kvinnlig kondom finns att beställa på nätet för ca 25-30 kr/st. De finns bland annat hos Solann AB. För att komma till webshopen kan du klicka här.

Kvinnlig kondom utan bakgrund.png

Exempelbild. 

Fördelar
  • Skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar

  • Är inte receptbelagd, kan köpas i handeln

  • Det är en produkt som endast används vid samlaget och påverkar inte andra delar av livet

  • Ger kvinnan möjlighet att skydda sig mot könssjukdomar

Nackdelar
  • Dyrare än manlig kondom

  • Svårare att få tag på en manlig kondom

bottom of page