Spiral_med_bakgrund_blå.png

Kopparspiral

 • Hormonfri

 • Vart 5:e år

 • Skyddar inte mot könssjukdomar

Kopparspiralen är en T-formad plaststav som är lindad med koppar och placeras i livmodern. Den kan sitta där i upp till fem år. Kopparspiralen verkar lokalt genom utsöndring av kopparjoner. Vingarna på plaststaven håller kopparspiralen på plats inuti livmodern. Den sätts alltid in av en barnmorska eller gynekolog. Den finns i tre olika storlekar för att passa både kvinnor som fött barn och kvinnor som aldrig varit gravida. Kopparspiralen kan även användas som akut preventivmedel.  

IUD-livmoder.png

Kopparspiralen sitter i livmodern och sätts in av barnmorska eller gynekolog. 

Hur fungerar kopparspiral?

När kopparspiralen sätts in i livmodern utsöndrar den kopparjoner som förändrar miljön i livmodern. Produktionen av vita blodkroppar ökar i livmoderhalsen vilket gör att det blir ogästvänligt för spermierna och de kan då inte befrukta ägget. Man kan ta ut kopparspiralen när som helst och den har då ingen kvardröjande effekt. Detta betyder att du kan bli gravid direkt efter att du tagit ut den. 

Efter varje menstruation kontrolleras att kopparspiralen sitter kvar genom att man själv kan känna på trådarna som hänger ut utanför livmodern. Dessa kortas oftast av till lagom längd.

Hur effektiv är kopparspiral?

Kopparspiralen är (tillsammans med pärlspiralen) det säkraste hormonfria preventivmedlet och ett av de säkraste preventivmedlen totalt sett. 

Kopparspiralen har ett Pearl Index på 0,6 vid perfekt användning och 0,8 vid typisk användning vilket motsvarar 99,2-99,4 i effektivitet. Du kan läsa mer om Pearl Index och jämföra metoder här

Vart hittar jag kopparspiral?

Vill du sätta in en kopparspiral? Kontakta din barnmorska eller gynekolog för att boka ett rådgivningsbesök där du får information om kopparspiralen, berätta om din sjukdomshistoria och lämna prov för att kontrollera att du inte har några könssjukdomar. Om du redan har bestämt dig för att du vill ha en kopparspiral kan du på många ställen ringa och boka in en tid för insättning direkt.

Visste du?

Kopparspiralen går även att använda som ett akut preventivmedel. Istället för ett Akut P-piller (även kallat dagen-efter-piller) kan en kopparspiral sättas in inom 120 timmar (5 dygn) efter samlaget för att motverka en graviditet. Det ger ett 99 procentigt skydd och kopparspiralen kan sedan sitta kvar och användas som preventivmedel för att undvika oönskade graviditeter.

Kopparspiralen finns i tre olika storlekar för att passa så många kvinnor som möjligt. 

Fördelar
 • Kräver inte något av användaren efter insättning

 • Tillför inte några hormoner som stör eller förändrar menscykeln

 • Ett av de säkraste preventivmedlen som finns

 • Kvinnan har ett långvarigt skydd som när som helst kan avbrytas och kan då bli gravid direkt efter uttag.

Nackdelar
 • Man kan få rikligare blödningar och värk under menstruation

 • Det finns en väldigt liten risk att kopparspiralen stöts ut under menstruation

 • Vid insättning finns det en väldigt liten risk att spiralen perforerar livmodern

 • Skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar

Vanliga frågor

Hur ofta måste jag komma ihåg kopparspiralen?


Kopparspiralen kan sitta i upp till 5 år precis som pärlspiralen.
​Är det hormoner i?


Nej, det är inte hormoner i kopparspiralen.
Hur sätts kopparspiralen in?


Kopparspiralen sätts alltid in av en barnmorska eller gynekolog. Oftast byter man spiral efter ca fem år, men sätter man in den när man är 40 år eller äldre, kan den sitta kvar tills man är i klimakteriet. Den ska då tas ut inom ett år efter sista menstruationen. Spiraler sätts oftast in i slutet på mensen för att vara säker på att personen inte är gravid. Att sätta in spiralen kan upplevas obehagligt för vissa och inte alls för andra. I de flesta fall blir du rekommenderad av din barnmorska eller gynekolog att ta smärtstillande tabletter innan besöket och ibland får man även bedövning vid insättning. Efter insättning är det vanligt att känna att det värker, smärtan påminner om mensvärk, vilket kan fortsätta i några dagar upp till ett par veckor. Har du fortfarande ont efter två veckor ska du kontakta din barnmorska eller gynekolog. Under de första månaderna kan det göra mer ont och blöda mer än vanligt, detta minskar eller försvinner helt för de flesta efter några månader. Om det har gått några månader och spiralen fortfarande gör ont eller om spiralen åker ut så kan det bero på att du har fel storlek, kontakta i så fall din barnmorska eller gynekolog och be om att få sätta in antingen en större eller en mindre spiral.
Hur tar jag ut kopparspiralen?


Kopparpiralen ska tas ut av en barnmorska eller gynekolog. Den tas ut med hjälp av uttagningstrådarna.
Gör det ont att sätta in den?


Det kan göra ont att sätta in kopparspiralen. Det varierar dock från person till person.
Vilka biverkningar finns?


Efter insättningen kan menstruationerna bli rikligare och längre. Du kan även få mer mensvärk. Vissa tycker att det gör ont att sätta in kopparpsiral. Det varierar dock från person till person. I sällsynta fall kan kopparspiralen helt eller delvis åka ut ur livmodern och vaginan, så kallad expulsion.
Skyddar den mot sexuellt överförbara sjukdomar?


Nej, det gör den inte. Komplettera med manlig eller kvinnlig kondom för att skydda dig mot sexuellt överförbara sjukdomar!
Hur påverkas min mens?


När du har kopparspiral får du mens som vanligt. Till en början kan du få rikligare och längre menstruationer. Detta brukar avta med tiden.
Kan man ha kopparspiral även om man inte fött barn?


Ja, kopparspiral finns i tre olika storlekar och passar även de som inte har fött barn.
Blir jag fertil direkt efter att jag tagit ut den?


Ja, direkt efter att du tagit ut kopparspiralen är blir fertil igen.
Kan jag känna den?


​Nej, om den är placerad på rätt sätt ska du inte kunna känna kopparspiralen. Om du gör det måste du ta kontakt med din barnmorska eller gynekolog. Det du kan känna är uttagningstrådarna som sticker ut en bit utanför livmodertappen. Om du tycker att de stör dig, kan du be din barnmorska eller gynekolog korta ner dem.
Kan min partner känna den under samlag?


Nej, om den är placerad på rätt sätt ska din partner inte kunna känna kopparspiralen. Det som kan kännas är uttagningstrådarna som sitter en bit utanför livmodertappen. Om trådarna stör kan du be din barnmorska eller gynekolog korta ner dem.
Kan jag använda menskopp eller tampong?


Ja, du kan använda menskopp och du kan använda tampong. Kom ihåg att byta tampong ofta!
Kan kopparspiralen användas som akut preventivmedel?


Ja, kopparspiral går även att använda som ett akut preventivmedel. Istället för ett Akut P-piller (även kallat dagen-efter-piller) kan en kopparspiral sättas in inom 120 timmar (5 dygn) efter samlaget för att motverka en graviditet. Det ger ett 99 procentigt skydd och kopparspiralen kan sedan sitta kvar och användas som preventivmedel för att undvika oönskade graviditeter.