top of page
Spiral_med_bakgrund_blå.png

Kopparspiral

 • Hormonfri

 • Vart 5:e år

 • Skyddar inte mot könssjukdomar

Kopparspiralen är en T-formad plaststav som är lindad med koppar och placeras i livmodern. Den kan sitta där i upp till fem år. Kopparspiralen verkar lokalt genom utsöndring av kopparjoner. Vingarna på plaststaven håller kopparspiralen på plats inuti livmodern. Den sätts alltid in av en barnmorska eller gynekolog. Den finns i tre olika storlekar för att passa både kvinnor som fött barn och kvinnor som aldrig varit gravida. Kopparspiralen kan även användas som akut preventivmedel.  

IUD-livmoder.png

Kopparspiralen sitter i livmodern och sätts in av barnmorska eller gynekolog. 

Hur fungerar kopparspiral?

När kopparspiralen sätts in i livmodern utsöndrar den kopparjoner som förändrar miljön i livmodern. Produktionen av vita blodkroppar ökar i livmoderhalsen vilket gör att det blir ogästvänligt för spermierna och de kan då inte befrukta ägget. Man kan ta ut kopparspiralen när som helst och den har då ingen kvardröjande effekt. Detta betyder att du kan bli gravid direkt efter att du tagit ut den. 

Efter varje menstruation kontrolleras att kopparspiralen sitter kvar genom att man själv kan känna på trådarna som hänger ut utanför livmodern. Dessa kortas oftast av till lagom längd.

Hur effektiv är kopparspiral?

Kopparspiralen är (tillsammans med pärlspiralen) det säkraste hormonfria preventivmedlet och ett av de säkraste preventivmedlen totalt sett. 

Kopparspiralen har ett Pearl Index på 0,6 vid perfekt användning och 0,8 vid typisk användning vilket motsvarar 99,2-99,4 i effektivitet. Du kan läsa mer om Pearl Index och jämföra metoder här

Vart hittar jag kopparspiral?

Vill du sätta in en kopparspiral? Kontakta din barnmorska eller gynekolog för att boka ett rådgivningsbesök där du får information om kopparspiralen, berätta om din sjukdomshistoria och lämna prov för att kontrollera att du inte har några könssjukdomar. Om du redan har bestämt dig för att du vill ha en kopparspiral kan du på många ställen ringa och boka in en tid för insättning direkt.

Visste du?

Kopparspiralen går även att använda som ett akut preventivmedel. Istället för ett Akut P-piller (även kallat dagen-efter-piller) kan en kopparspiral sättas in inom 120 timmar (5 dygn) efter samlaget för att motverka en graviditet. Det ger ett 99 procentigt skydd och kopparspiralen kan sedan sitta kvar och användas som preventivmedel för att undvika oönskade graviditeter.

Kopparspiralen finns i tre olika storlekar för att passa så många kvinnor som möjligt. 

Fördelar
 • Kräver inte något av användaren efter insättning

 • Tillför inte några hormoner som stör eller förändrar menscykeln

 • Ett av de säkraste preventivmedlen som finns

 • Kvinnan har ett långvarigt skydd som när som helst kan avbrytas och kan då bli gravid direkt efter uttag.

Nackdelar
 • Man kan få rikligare blödningar och värk under menstruation

 • Det finns en väldigt liten risk att kopparspiralen stöts ut under menstruation

 • Vid insättning finns det en väldigt liten risk att spiralen perforerar livmodern

 • Skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar

bottom of page