top of page
Kvinnlig kondom med bakgrund.png
Spiral_med_bakgrund_blå.png
Kondom med bakgrund.png

Hormonfria metoder

Hormonfria preventivmetoder är ett bra alternativ för dig som inte vill tillföra hormoner till din kropp. Det är även ett miljövänligare alternativ till preventivmedel som har hormoner i sig. 

Pessar_mörk.png
Pessar blå.png
termometer.png
Pärlspiral_med_bakgrund.png
Metoder som använder koppar

Det finns flera olika hormonfria preventivmetoder. Metoder som använder koppar för att förhindra en graviditet är pärlspiral och kopparspiral. De är de säkraste hormonfria preventivmetoderna. Båda sätts in i livmodern av en gynekolog eller barnmorska där de verkar lokalt genom utsöndring av kopparjoner. Skillnaden mellan pärlspiral och kopparspiral är deras utseende. 

 

Barriärmetoder

Barriärmetoder finns i form av pessar, manlig kondom och kvinnlig kondom. Dessa metoder fungerar som en barriär mellan livmoder och spermier och förhindrar på så sätt en graviditet. Manlig och kvinnlig kondom skyddar även mot sexuellt överförbara sjukdomar. 

 

Metoder baserade på fertilitet

Det finns även metoder som räknar ut när du är fertil så att du på så sätt vet när du kan ha sex utan att riskera att bli gravid. P-datorer, P-appar och Billingsmetoden använder information om exempelvis din temperatur och flytningar, för att på så sätt räkna ut när du är fertil. Dessa metoder kan du även använda när du vill bli gravid för att se när du är fertil.

 

När du ammar

När du ammar kan du använda LAM-metoden, som också kallas för just amningsmetoden.  

 

Permanenta metoder

Du kan som både man och kvinna sterilisera dig, detta är en permanent metod. 

 

Läs mer!

Nedan kan du klicka dig vidare och läsa mer om hormonfria preventivmetoder. 

bottom of page