Hormonbaserade metoder
Hormonbaserade metoder går ut på att tillföra hormoner till kroppen och på så sätt förhindra en graviditet. Vissa metoder gör så att ägglossningen uteblir helt, andra förändrar miljön inuti livmodern. Om du börjar med en hormonbaserad metod kan du uppleva biverkningar de första månaderna. Om dessa biverkningar kvarstår bör du byta metod.






Hormoner produceras i körtlar i kroppen och påverkar kroppen på olika sätt. De styr exemplevis sömnen, blodtryck och humör. De kvinnliga könshormonerna är östrogen och gulkroppshormon. De är dessa hormoner, tillsammans med två ytterligare hormoner från hypofysen som tillsammans styr ägglossning och äggens mognad. Det är även östrogen och gulkroppshormon som gör att livmoderslemhinnan växer till för att kunna ta hand om ett befruktat ägg. Det finns hormonbaserade preventivmedel som innehåller två olika hormoner, och de som innehåller ett hormon.
Preventivmedel som innehåller två hormoner
P-piller, P-ring och P-plåster innehåller två olika hormoner. De fungerar på samma sätt, men används på tre olika sätt. P-piller är tabletter som du tar varje dag och eftersom de innehåller två olika sorters hormoner kallas P-piller även för kombinerade P-piller. P-ring sätter du in i slidan i tre veckor och tar sedan ut den i en vecka, sedan sätter du in en ny. P-plåster sätter du på en skyddad plats på huden, exempelvis ryggen eller skinkan. Det första hormonet dessa preventivmedel innehåller är östrogen, oftast är det ett konstgjort östrogen, etinylestradiol, som liknar kroppens eget östrogen. Några P-piller innehåller naturligt östrogen, som kallas estradiol. Det andra hormonet är ett så kallat gestagen, som liknar gulkroppshormonet.
Vad gör hormonerna?
Östrogen och gestagen påverkar kroppen på olika sätt för att förhindra en graviditet. I P-piller, P-ring och P-plåster verkar gestagenet genom att hämma produktionen av de hormoner i hypofysen som styr äggens mognad. Det gör att äggen inte mognar och du får då ingen ägglossning. Östrogenet förstärker denna effekt och är viktigt för att blödningarna ska komma på rätt tid. Gestagenet gör också slemmet i livmoderhalsen tjockt och segt, vilket gör det svårt för sperminerna att ta sig genom livmoderhalsen. En annan effekt av gestagenet är att slemhinnan inne i livmoder blir tunn och då blir det svårare för ett befruktat ägg att fästa och utvecklas där. Det gör också att blödningsmängden minskar.
Preventivmedel som innehåller ett hormon
P-stav, minipiller och P-spruta innehåller bara ett hormon. P-staven sätts in under huden i armen, minipiller är tabletter du äter varje dag och P-sprutan är en spruta du får av en barnmorska eller gynekolog var tredje månad. Dessa preventivmedel innehåller endast gestagen, som liknar gulkroppshormonet. Det gör att sekretet i livmoderhalsen blir tjockt och segt vilket gör att spermierna får svårare att tränga in i livmodern. Slemhinnan blir tunn och kan därför inte ta emot ett befruktat ägg.
Hormonspiralen innehåller också bara ett hormon. Den sätts in i livmodern av en gynekolog eller barnmorska och kan sitta kvar i 3-5 år, beroende på vilken sort du har. Hormonspiralen innehåller hormonet levonorgestrel som liknar kroppens gulkroppshormon. Det påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir segt och ogenomträngligt för spermier. Slemhinnans tillväxt bromsas även så att den blir tunn och oemottaglig för ett befruktat ägg.
Biverkningar
Det är könshormonerna som styr många funktioner i kroppen och du kan därför uppleva biverkningar av hormonläkemedel. Efter ca tre månader brukar kroppen vänja sig vid det nya läkemedlet. Men om du fortfarande upplever biverkningar efter det bör du byta preventivmedel. Biverkningar som är vanliga är nedstämdhet, minskad sexlust, viktuppgång, akne, huvudvärk, illamående, spända bröst och svullen i kroppen. Alla är olika och reagerar därför olika. Det är viktigt att du hittar ett preventivmedel som passar dig! Om du mår dåligt ska du byta preventivmedel!
Viktigt!
Det är viktigt att du lämnar in använda P-plåster och P-ringar till apotek eller kommunens återvinningscentral. P-plåster och P-ring innehåller fortfarande betydande läkemedelsmängder efter användning och får därför inte spolas ner i toaletten eller slängas i soporna. Det skadar miljön.
Läs mer!
Nedan kan du klicka på de preventivmedel som du vill läsa mer om. Scrolla förbi hormonfria metoder för att komma till de hormonbaserade metoderna.