Din naturliga menscykel, det vill säga när den är opåverkad av syntetiska hormoner, säger mycket om din hälsa. En menscykel i obalans tyder på en hälsa i obalans och det är viktiga signaler att hålla koll på. Men hur ser då den perfekta menscykeln ut?
Förenklat kan man säga att menscykeln börjar när menstruation börjar. Hela menscykeln bygger upp för att nå en ägglossning som sker i mitten av perioden och är det enda dygnet i cykeln som en befruktning kan ske. Om inte en befruktning skett förbereder sig kroppen på att stöta ut det obefruktade ägget och att inte gå in i en gravid fas. Detta sker genom att en menstruation inträffar och cykeln startar om.
En hälsosam och normal menscykel kan variera mellan 21-35 dagar och består av två faser - en lågfas och en högfas.
-
Menstruationens första dag inträffar på cykelns första dag. Det skall vara den riktiga blödningen och inte eventuella småblödningarna innan. Småblödningarna tillhör föregående cykel. Mensblödningen skall inte vara tjock och inflammerad, blödningen skall ske smärtfritt utan förblödningar. Mensen bör vara mellan 3-5 dagar med en till två dagar av lätta blödningar på slutet.
-
Lågfasen, även kallad follikelfasen, kan variera mellan 7-21 dagar. Det är vanligt att ha en längre follikelfas som ung och en kortare follikelfas när man blir äldre.
-
Ägglossning sker i mitten av cykeln och oftast på dag 14 men kan variera beroende på längden av din follikelfas. Oftast får du en men ibland två ägglossningar under detta dygn. Efter ägglossning följer alltid en mens. Har du ingen mens har du inte haft en ägglossning. Dock kan du få en blödning som inte är mens när det inte skett någon ägglossning. Ett exempel på detta är syndromet PCOS (Polycystic ovarian syndrome).
-
Högfasen, även kallad Lutealfasen bör vara exakt 14 dagar och skall inte variera.
En kvinna har ägglossning under ett dygn per cykel och det är under detta dygn som en faktisk befruktning kan ske. Dock kan spermier från samlag tidigare i cykeln leva kvar i en kvinnas kropp i ca 5 dygn och vänta in att en ägglossning skall ske. Därför brukar man tala om en fertil fas på 6 dygn per cykel. Resten av cykeln är du för långt ifrån din ägglossning för att en befruktning skall kunna ske. Vill du bli gravid är det dagen före ägglossning som du skall försöka kartlägga och ha samlag på.
De övriga cirka 22-29 dagarna i menscykeln är du alltså naturligt icke fertil. Det betyder att du inte kan bli gravid även om du har oskyddat sex under dessa dagar. Väljer man att reglera fertiliteten med hjälp av syntetiska hormoner som exempelvis p-piller och minipiller, (hormonbaserade metoder) stänger man av den naturliga menscykeln. Du har då ingen egentlig ägglossning och därmed heller inte någon mens. Blödningarna som kan uppstå är enbart ett hormonbortfall. Din naturliga produktion av östrogen och progesteron stängs av och ersätts av syntetiska kopior.
Undantaget är hormonspiralen som verkar lokalt och gör att sekretet i livmoderslemhinnan blir segt och försvårar för spermierna att tränga igenom. En hormonspiral stänger inte av fertiliteten och ägglossningen helt som andra hormonbaserade metoder gör men eftersom en liten mängd levenorgestrel hamnar i blodet hämmas ägglossningen ca 50 procent av gångerna.
För att bli gravid eller för att starta en menscykel som inte kommer igång självmant, kan hormonstimulerande medel användas för att sätta igång ägglossningen. Detta kan exempelvis göras genom en ovalutionstimulation. Då tillför man ett speciellt läkemedel i form av tabletter eller som injektioner.
Ett annat sätt att assistera en befruktning ifall fungerande ägg och/eller spermier inte kan produceras av den egna kroppen är att motta en donation av ägg eller sperma. En befruktning genomförs då genom provrörsbefruktning/IVF behandling.
När ägglossningen fungerar och inträffar men där befruktning ändå inte sker på naturlig väg via samlag, kan olika typer av inseminationsmetoder hjälpa.


Din menscykel
.png)