Billingsmetoden/Familjeplanering

Billingsmetoden eller (Naturlig) Familjeplanering som den också kallas räknas som en indikationsmetod och bygger på att man har kunskap att identifiera de dagarna när man är fertil för att planera sina samlag beroende på vart i menscykeln kvinnan befinner sig. Metoden kan användas både för att undvika och för att planera en graviditet beroende på hur indikationerna används. 

Hur fungerar Billingsmetoden?

Sekretet som kommer från livmoderhalsen förändras under menscykeln och man kan då se när en ägglossning är på gång. Genom att dagligen anteckna iakttagelserna över bland annat sekretet på en sekretkarta och följa vissa medicinska regler för när olika faser sker under en menscykel kan man räkna ut  när man kan ha oskyddat samlag eller inte för att undvika ofrivillig graviditet. Man behöver inte ha regelbundna menscykler och Billingsmetoden kan användas under alla perioder av en kvinnas liv.

Hur effektiv är Billingsmetoden?

Billingsmetoden kräver kunskap om metoden och säkerheten beror på hur väl man kan applicera sina kunskaper. Men använt på rätt sätt kan en relativt hög säkerhet uppnås.

Enligt en studie som WHO genomfört var pearl index 2,8 för en perfekt applicering av metoden vilket motsvarar en effektivitet på 97,2 %.

Läs mer om Pearl Index klicka här
För att jämföra olika metoder/produkter klicka här

Fördelar med Billingsmetoden

  • Billingsmetoden är en helt naturlig och en kostnadsfri metod
  • Inga biverkningar och helt hormonfri
  • Många upplever det positivt att få en ökad kunskap om sin menscykel
  • Påverkar inte den naturliga fertiliteten

Nackdelar med Billingsmetoden

  • Det kan ta lite tid innan man lär sig metoden och man bör föra anteckningar varje dag.
  • Vissa anser det begränsande att inte kunna ha samlag just vid ägglossning.

Hur lär man sig Billingsmetoden?

Det finns utbildade handledare som kan lära ut Billingsmetoden, men i Sverige är det tyvärr ganska få. Det finns dock resurser på nätet och i bokhandeln. Nedan finns källor till mer och djupare information om Billingsmetoden:

  • Familjeplanering.se – en webbsida dedikerad åt Billingsmetoden. På webbsidan finns även kartor att skriva ut. Här kan du även köpa handboken Det Fruktsamma Sekretet av Irene Ivarsson och Anette Nilsson.
  • Boken ”Billingsmetoden för naturlig familjeplanering” av just Evelyn Billings går att köpa på tex Bokus för 180 kr.