Spermiehämmande gel

Spermiehämmande gel (kallas även Spermiehämmande medel och Pessargel) är en godkänd medicinteknisk produkt som används som komplement till pessar för att höja effektiviteten hos pessaret.

Spermiehämmande gel går att köpa i Sverige och används idag istället för den tidigare spermiedödande krämen, som visade sig ha en hel del negativa biverkningar så som sveda och irritation. De moderna spermiehämmande gel saknar de negativa effekterna som spermiedödande medel hade men är lika effektiva och gynnar istället den naturligt sura miljö i slidan.

Hur fungerar spermiehämmande gel?

Spermiehämmande gel är baserad på bland annat mjölksyra och cellulosa och gör genom sin surhet och struktur att spermierna blir mindre rörliga och hindrar dem från att befrukta ägget. Den spermiehämmande gelen ska placeras på insidan av pessaret och runt kanterna. Vid ytterligare samlag ska ny spermiehämmande gel föras in i vaginas. Då behöver inte pessaret tas ut. Läs mer om pessar.

Kan ens partner märka om man använder spermiehämmande gel?

Ja, det kan kännas lite som glidmedel och smakar vaniljsyrligt vid oralsex.

Hur effektiv är spermiehämmande gel?

Spermiehämmande gel i sig är inte ett effektivt preventivmedel och ska heller inte användas som enda preventivmedel. Det är ett komplement till pessaret och bidrar till att det blir mer effektivt.

Typisk användning: 60%

Perfekt användning: 82%

Läs mer om Pearl Index klicka här
För att jämföra  metoder/produkter klicka här

Fördelar med spermiehämmande gel

  • Enkelt att skaffa och använda
  • Bra sätt att höja säkerheten hos pessar
  • Bra för slidan

Nackdelar med spermiehämmnade gel

  • Kan svida om man har små slitningar i slemhinnan, eftersom den är sur.

Var kan jag hitta spermiehämmande gel?

Spermiehämmande gel kan idag enbart köpas via internet i Sverige under varumärket Contragel Grön eller Caya gel, båda innehåller samma gel men Caya gel innehåller även en applikator. Båda gelerna kan köpas direkt från Solann AB här:

https://webshop.solann.se/category/intimvard

Alternativt beställs det i samband med köp av pessar.