P-stav

pstav

P-staven är ett läkemedelsbehandlad implantat för kvinnor. Metoden går ut på att tillföra kroppen ett hormonprogestin, som liknar gulkroppshormonet.
Progestinet ändrar menscykeln och på så vis försvårar en graviditet. P-staven är formad som en liten stav (någon centimeter lång) och placeras in under huden på överarmen. Den utsöndrar sedan kontinuerligt en hormondos ut i kroppen. 

Hur används p-staven?

En p-stav placeras in under huden periodvis och utsöndrar sedan ett hormon under den tid som den sitter i. Staven behövs bytas ut regelbundet, cirka var 3:e till 5:e år.  

Fördelar med p-stav

  • Efter insättning ger p-staven ett skydd mot graviditet under en given period.
  • P-staven innehåller enbart ett hormon och innehåller inte östrogen. 

Nackdelar med p-stav

  • P-staven skyddar inte mot könssjukdomar
  • P-staven måste opereras in, och opereras ut
  • Även om hormonhalten är låg så är p-staven ändå hormonbaserad och personer med känslighet för hormontillförsel kan fortfarande uppleva biverkningar kopplade till syntetiska hormoner. Klicka här för att läsa mer om hormonet progestin

Hur säker är en p-stav?
Effektiviteten baseras på att kvinnan byter ut p-staven inom angiven tidsperiod. Då är effektiviteten hög, cirka 99.95 % med ett Pearl Index på 0,05.
Läs mer om Pearl Index klicka här
För att jämföra mellan olika metoder/produkter klicka här

Kända och vanliga biverkningar

Illamående, huvudvärk, nedstämdhet, minskad sexlust, smärtsamma menstruationer, akne, viktökning, håravfall och cystor på äggstockarna

Var kan man köpa en p-stav?

En p-stav sätts in hos barnmorska eller gynekolog. Priset varierar beroende på ålder och vilket landsting du tillhör.