Minipiller

minipiller

Minipiller är ett läkemedel för kvinnor. Metoden går ut på att tillföra kroppen ett syntetiskt hormon, progestin, som ändrar menscykeln och på så vis försvårar en graviditet. Genom ett dagligt intag av en tablett tillförs en jämn dos av hormoner kontinuerligt till kroppen. Minipiller innehåller en lägre dos av hormonet och behöver därför tas vid samma tidpunkt varje dag för att vara effektivt. 

Hur fungerar minipiller?

Minipiller består av en karta tabletter som intas dagligen.  För att vara effektiva behöver tabletterna intas vid samma tidpunkt varje dag, helst inom ett intervall av tre timmar. 

Hur effektivt är minipiller?

Effektiviteten baseras på att kvinnan tar minipiller-tabletterna dagligen och vid samma tidpunkt.
Då är effektiviteten cirka 98.9 % med ett Pearl Index på 1,1.

Läs mer om effektivitet & Pearl Index klicka här
För att jämföra mellan olika metoder/produkter klicka här

Fördelar med minipiller

  • Minipiller innehåller inte hormonet östrogen som andra hormonbaserade, orala läkemedel gör. Detta kan minimera vanliga biverkningar och även fungera för kvinnor som skall undvika just östrogen.

Nackdelar med minipiller

  • Även om hormonhalten är låg så är hormonspiralen ändå hormonbaserad och personer med känslighet för hormontillförsel kan fortfarande uppleva biverkningar kopplade till syntetiska hormoner
  • Måste intas väldigt regelbundet och vid samma tidpunkt dagligen för att vara effektivt som metod för att undvika graviditet
  • Skyddar inte mot sexuellt överförbara könssjukdomar

Vanliga biverkningar

Vaginal svampinfektion, huvudvärk, nedstämdhet, minskad sexlust, smärtsamma menstruationer, akne, viktökning, cystor på äggstockarna och håravfall. 

Var hittar jag minipiller?

Minipiller är receptbelagt och något du kan få utskrivet i samråd med gynekolog eller barnmorska. Pris beror på ålder och vilket landsting du tillhör.