Kvinnlig kondom

kvinnlig kondom

En kvinnlig kondom är en plastkondom som förs in i slidan, eller analöppningen, innan samlag och som är ett alternativ till manlig kondom.

Hur fungerar kvinnlig kondom?

Den kvinnliga kondomen ser ut som en vanlig kondom men är mycket större och har ringar i båda ändarna. Den förs in i slidan så långt det går. Den inre ringen håller kondomen öppen, den yttre ringen stannar utanför slidan. Efter samlag tas kondomen ut och slängs, använd inte kondomen flera gånger. 

Den kvinnliga kondomen ska inte användas tillsammans med ”vanlig” kondom då friktionen emellan dem riskerar att ha sönder de båda.

Hur effektiv är metoden? 

Den kvinnliga kondomen är den enda produkten en kvinna kan använda för att effektivt hindra könssjukdomar. Den skyddar också mot graviditet. Det finns inga officiella uppgifter på effektiviteten för en kvinnlig kondom specifikt, men kondomer generellt har en hög effektivitet vid perfekt användning. Tyvärr är statistiken vid typisk användning sämre då det vid typisk användning finns risk att glömma använda preventivmedlet. 

Typisk användning: 82% 

Perfekt användning: 98% 

Läs mer om Pearl Index klicka här
För att jämföra  metoder/produkter klicka här

Fördelar med kvinnlig kondom

  • Det är det mest effektiva medlet som en kvinna kan använda för att skydda sig och sin partner mot könssjukdomar och ofrivillig graviditet.

Nackdelar med kvinnlig kondom

  • Den är dyrare än manliga kondomer, och inte lika lätt att få tag på

Var kan man jag hitta kvinnlig kondom?

Det finns att beställa på nätet hos bland annat Solann AB för cirka 25-30kr per styck:

https://webshop.solann.se/product/kvinnlig-kondom