Kopparspiral

Novaplus 3 sizes collageHur fungerar kopparspiral?

Kopparspiralen sätts in hos en barnmorska eller gynekolog. Oftast byter man spiral efter cirka fem år, men sätter man in den när man 40 år eller äldre, kan den sitta kvar tills man är i klimakteriet. Den ska då tas ut inom ett år efter sista mensen. Man kan ta ut den när som helst och den har ingen kvardröjande effekt.

Man kontrollerar att den sitter kvar efter varje mens genom att känna på trådarna som hänger ut utanför livmodern. Dessa kortas oftast av till lagom längd.

Tidigare rekommenderades kopparspiral endast till kvinnor som fött barn, vilket förändrats tack vare att kopparspiralen numer finns i tre storlekar. Alla kan använda sig av en kopparspiral, oavsett om man fött flera barn eller aldrig varit gravid. 

Insättning

Vill du sätta in en kopparspiral? Kontakta din barnmorska eller gynekolog för att boka ett rådgivningsbesök där du får information om spiralen, berätta om din sjukdomshistoria och lämna prov för att kontrollera att du inte har några könssjukdomar. Om du redan har bestämt dig för att du vill ha en kopparspiral kan du på många ställen ringa och boka in en tid för insättning direkt.

Spiraler sätts oftast in i slutet på mensen för att vara säker på att personen inte är gravid. Att sätta in spiralen känns väldigt obehagligt för vissa och mindre obehagligt för andra. I de flesta fall blir du rekommenderad av din barnmorska eller gynekolog att ta smärtstillande tabletter innan besöket och vissa brukar även ge lokal bedövning vid insättning.

Efter insättning är det vanligt att känna att det värker, smärtan påminner mycket om mensvärk, vilket kan fortsätta i några dagar upp till ett par veckor. Har du fortfarande ont efter två veckor ska du kontakta din barnmorska eller gynekolog. Under de första månaderna kan det göra mer ont och blöda mer än vanligt, detta minskar eller försvinner helt för de flesta efter några månader.

Om det har gått några månader och spiralen fortfarande gör ont eller om spiralen åker ut så kan det bero på att du har fel storlek, kontakta i så fall din barnmorska eller gynekolog och be om att få sätta in antingen en större eller en mindre spiral.

Hur effektiv är en kopparspiral?

Kopparspiralen är det säkraste hormonfria preventivmedlet och ett av de säkraste preventivmedlen totalt sett. 

Säkerheten är cirka 99,4% med ett Pearl Index på 0,6.
Läs mer om Pearl Index klicka här
För att jämföra olika metoder/produkter klicka här

Kopparspiral som akut preventivmedel 

Istället för ett dagen-efter-piller kan en kopparspiral sättas in inom 120 timmar (5 dygn) efter samlaget för att motverka en graviditet. Det ger ett 99 procentigt skydd och spiralen kan sedan sitta kvar och användas som preventivmedel för att undvika att fler graviditeter sker.

Fördelar med kopparspiral

  • Kopparspiral är en metod som inte kräver något av användaren efter isättning.
  • Kopparspiralen tillför inte några hormoner som stör eller förändrar menscykeln.
  • Ett av de säkraste preventivmedlen som finns.
  • Kvinnan har ett långvarigt skydd, som när som helst kan avbrytas.

Nackdelar med kopparspiral

  • Vissa kvinnor blöder mer och får mer ont under menstruationen, detta brukar för de allra flesta minska eller försvinna helt efter några månader.
  • Flytningarna kan även bli rikligare liksom risken för bakteriell vaginos.Risken för infektioner är störst vid insättning med ökad risk för att sexuellt överförbara infektioner går upp i livmodern.
  • Det finns en liten risk att kopparspiralen stöts ut under mensen. 
  • Spiral skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Var kan jag hitta kopparspiraler?

En kopparspiral får du insatt hos en barnmorska eller gynekolog. Priset varierar beroende på ålder och vilket landsting du tillhör. 

Kopparspiral är helt gratis i alla landsting fram tills du fyller 21 år. I olika landsting är det olika regelverk så åldersgränsen kan variera från 21 till 25 år.

För dig över 21 år betalar du i de flesta landsting endast för besöket.